BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

14 Ekim 2010 Perşembe

"An Error occurred during the Download operation."

Kültür ve Turizm Bakanlığı korsanla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmanın taslağını hazırlamış, 2010 sonuna kadar önce Bakanlar Kurulu'na sunacak, ardından da TBMM'ye sevk edecekmiş. Eğer meclisten geçerse 5846 sayılı kanunun 30 maddesinde değişiklik yapılacak, mevcut yasaya da 17 yeni madde eklenecekmiş. Bunun sonucunda da internette telifli eserleri korsan indirenler önce para cezasına, sonra da suçu tekrarlamaları halinde hapis cezasına çarptırılacakmış. Mış, miş, muş...

AB'ye uyum kapsamında önemli başlıklardan biri olan korsanla mücadele hususunda gelişmiş ülkelerin ciddi yaptırımlar uygulamakta olduklarını bir süredir duyuyoruz. Özellikle ABD'den gelen haberler şok edici boyutlarda idi:
İlk olarak 32 yaşında ve bir çocuk annesi olan Jammie Thomas'a internetten 24 adet şarkı indirdiği gerekçesiyle açılan davada $222,000 para cezası kesilmiş, ardından bu ceza $1,920,000'a yükseltilmişti. Sonrasında ise 25 yaşındaki üniversite öğrencisi Joel Tenenbaum, hakkında 31 adet şarkıyı internette paylaşıma açtığı gerekçesiyle açılan davada $675,000 ödemeye mahkum edilmişti.

Gelgelelim, her ikisinin de yaptığı itirazlar sonucunda Jammie'nin cezası $54,000'a, Joel'inki ise $67,500'a indirilmişti. Gördüğünüz üzere, yaptırımlarda ciddi anlamda bir tutarsızlık söz konusu. Bizde ise altyapısı tamamlanmış olan teknik süreç sonrasında; hukuksal sürecin, IP üzerinden yapılan tespit sonucunda önce yazılı uyarı, ardından para cezası, devamı gelirse de hapis cezası olarak ilerleyeceği öne sürülüyor. İşin emeğe saygı kısmı ayrı bir yazının konusu olduğu için burada fazla değinmedim. Şimdilik söz konusu sürecin takipçisi olacağız.