BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

4 Kasım 2010 Perşembe

Ne Talihsiz Kaderim Varmış !

Bu öykü aynı coğrafyada yaşayan ve parmaklıklar ardında yatan iki Nobel Barış Ödülü sahibinin ortak öyküsüdür. Her nerede olursa olsun, zulme lanet okumak boynumuzun borcudur. İşbu nedenle de bu yazıyı kaleme almak son gelişmeler üzerine kaçınılmaz olmuştur.

Myanmar. Nam-ı diğer Burma veya Türkçe'deki karşılığıyla Birmanya. Her totaliter rejimde olduğu üzere internet yasak. 1990 senesinde, 50 milyon nüfuslu bu Güneydoğu Asya ülkesinin genelinde yapılan seçimlerde Aung San Suu Kyi'nin partisi oyların %59'unu alarak seçimden galip çıkan taraf oluyor. Başbakanlık koltuğuna hazırlanan kahramanımız da askeri diktanın yaptığı darbe sonucu kendini hapiste buluveriyor. Sonrası mı? Geride kalan 20 yılın yaklaşık 14'ünü tek kişilik hücresinde geçirdi. 18 Kasım'da serbest kalması gerekiyor; fakat işin ilginç yanı Burma'da bugün(07.11) sonucu önceden belli bir genel seçim daha yaşandı! Bekleyip göreceğiz, gelişmeleri de bu post üzerinde duyuracağız.
(Ayrıntılı bilgi için: http://www.burmacampaign.org.uk/index.php)

Komşusu Çin'de ise, bizim de yakinen aşina olduğumuz "yazar tutuklama" mevzusu söz konusu. Liu Xiaobo, geçtiğimiz yılın Aralık ayında, devleti yıkmaya yönelik girişimleri olduğu gerekçesiyle tutuklandı ve 11 seneye mahkum edildi. Suçu insan hakları evrensel beyannamesinin 60. yıl dönümünde yayımladıkları ve Charta 08 olarak adlandırılan manifestonun fikir babası ve yazarlarından biri olması. Daha önce de siyasi suçlar gerekçesiyle 3 kere tutuklanan profesör Xiaobo, Tiananmen olaylarına da yaşamakta olduğu ABD'den gelip katılmış. Çin'de nasıl bu olaylarla ilgili videolar yüzünden Youtube kapandıysa, internette onun adını aratmak da aynı zihniyetle yasak! Böyle bir rejim artık, siz düşünün...

Kahramanlarımızın ortak noktası ise uğruna verdikleri mücadele sonucu 19 sene ara ile aldıkları Nobel Barış Ödülü. Kendimizden başka her şeye ilgisiz yaşayan biz dünya insanlarına bu isimleri duyurdukları için jüriye buradan saygılarımızı sunuyoruz. Ahan da bunlar da ödülün verilme gerekçeleri, aynısının tıpkısı sanki: Liu, Kyi.

P.S. Liu Xiaobo ödülü Tiananmen kurbanlarına adadı.

Edit #1: Muhalif lider serbest bırakıldı.

Edit #2: Liu Xiaobo'ya layık görülen ödülün ortada kalacağı söylentiler arasında. Kendisinin durumu zaten malum! Eşi de ev hapsinde! Akrabaları ve yakınları da ciddi manada tehditler alıyolarmış aldığımız haberlere göre...

Edit#3: Şu 19 ülke Nobel Barış Ödülü törenine katılmıyor: Çin, Rusya, Kazakiskan, Kolombiya, Tunus, Suudi Arabistan, Pakistan, Sırbistan, Irak, İran, Vietnam, Afganistan, Venezuela, Filipinler, Mısır, Sudan, Ukrayna, Küba ve Fas.